Zepellin University Campus

 

The new main campus of the Zeppelin University in Friedrichshafen close to the former barracks site, built from 2010 until 2015, was planned by AS IF Architekten. It is a concept of rooms which are translating the methodic approaches of the university into built structures. The core of the campus is a new building with a large roof terrace in the centre of a barrack building for the 1940s. This building complex includes all functional elements of the university: Rooms for lectures and administration, library, canteen and auditorium, a space for art exhibitions as well as diverse open spaces. The lighting design concept for this  complex building focuses on simplicity. The seminar rooms, offices and the circulation area which can be transformed into temporary seminar rooms in the new building are illuminated by industrial linear luminaries. Their arrangement is following the geometry of the building. Thanks to the simple louvre luminaire in a polycarbonate housing an indirect illumination of the concrete ceiling was achieved and the tight budget could be maintained. In addition to that spherical LED luminaries were used in the canteen. A track and spotlight system is installed in the lecture rooms and along the walls which are painted in blackboard paint. Corridors and staircases in the raw finished old building are illuminated with long lines of light which are supporting the powerful color concept of the artist Harald F. Müller. 

typology

Institutional / Public

timeline

2015

location

Friedrichshafen, Germany

architect / artist / designer

AS IF Architekten Berlin

photo credits

Harald F. Müller /

AS IF Architekten Berlin

 
 
show more